La Residència Mas Sauró amplia les seves places per a persones amb discapacitat intel·lectual

Des de principis d’any, ja funcionen a ple rendiment les quatre places que la Residència Mas Sauró va ampliar a finals del 2020 per acollir quatre noves persones residents a les seves instal·lacions.

 

La posada en marxa d’aquest projecte d’ampliació de la capacitat del centre estava previst per principis de l’any passat, però va haver d’aturar-se a conseqüència de la pandèmia. Les dificultats passaven per haver de ser centre verd i per l’aïllament de les persones que ingressaven, fet que dificultava la seva adaptació de cara a la convivència amb els seus companys i professionals. La primera de les places va posar-se en funcionament el passat 12 de març i, finalment, la resta va ajornar-se al mes de novembre. Avui dia les quatre places estan cobertes.

 

Reestructuració dels espais

Per acollir les quatre noves persones a Mas Sauró (residència gestionada per la Fundació Vella Terra), s’han reestructurat els espais i s’ha ampliat el seu equip professional. El centre disposava de 12 habitacions dobles, ocupades només per una persona. D’aquestes 12, es van seleccionar quatre persones residents que, en funció de les seves característiques, no tenien problemes per compartir. A més, es va buscar específicament que les noves persones que s’hi incorporessin a conviure en una de les habitacions, tinguessin algun tipus d’amistat, d’avinentesa o afinitat amb el/la resident, per afavorir l’adaptació.

Aquests nous ingressos han suposat partir una unitat de 16 persones en dues subunitats de 10. Des del centre, afirmen que aquesta organització ”facilita la convivència, perquè ara són menys persones amb les quals compartir espais. A part, hem ampliat també l’equip de professionals i ha estat una feina molt enriquidora per tothom fer el treball d’adaptació dels nous residents”. Marila Uliaque, coordinadora d’Atenció Directa afegeix que “a més hem pogut oferir l’oportunitat d’un recurs a persones que portaven anys esperant-la”.

 

Millora de les unitats de convivència

Segons Núria Figueras, directora de Mas Sauró, “tres de les persones que han ocupat les noves places, venien de recursos psiquiàtrics on ja estaven “altables”, és a dir, que podien haver estat donades d’alta en poc temps. Per tant, ara tenen una oportunitat de tenir una vida més normalitzada fora d’un hospital. La quarta venia d’un recurs de menors, amb 24 anys, i ja feia 6 anys que estava preparada per sortir-ne. La veritat és que la resta del grup és molt acollidor. Tots estan il·lusionats perquè han trobat nous companys per fer activitats i, en general, tothom ha viscut l’arribada dels quatre nois i noies molt bé, tot i les dificultats que suposa l’inici de la convivència amb persones noves”.

Figueras agraeix també la gran ajuda i la confiança que en tot moment el Consorci de Serveis Socials de Barcelona ha dipositat en el centre i no descarta que, un cop la pandèmia estigui més controlada, es puguin ampliar les instal·lacions amb una altra unitat (4 places més). Un projecte de futur que s’uneix a les activitats que el centre té planificades per facilitar la integració de totes les persones residents i garantir la seva màxima autonomia.