La texturització d’aliments arriba a Vidal i Aunós

Texturitzats Vidal i Aunós

Els texturitzats: l’opció alimentària saludable i amb tot el sabor per a persones amb dificultats digestives

La Residència i Centre de Dia Mossèn Vidal i Aunós de Barcelona, gestionada per Fundació Vella Terra, implementa aquesta tècnica al centre per les persones residents amb problemes de deglució i digestió.

 

Els texturitzats: una opció per les persones amb problemes de deglució

Una bona alimentació i una dieta equilibrada i variada és un dels fonaments bàsics per ajudar-nos a mantenir la salut i la qualitat de vida. Progressivament, a mesura que ens fan grans o a causa de diferents malalties les persones poden tenir problemes per mastegar, empassar o ingerir els aliments en la seva consistència habitual.

La disfàgia és el terme mèdic que s’utilitza per referir-se a aquests trastorns de la deglució i que es defineix com la dificultat per moure i/o empassar aliments líquids i/o sòlids. En conseqüència, la disfàgia pot comportar greus desequilibris nutricionals que afecten la salut de les persones i al seu benestar.

La texturització és una tècnica que permet preservar el sabor, l’olor i propietats dels aliments a la vegada que assegura una consistència segura i atractiva dels aliments per a les persones amb disfàgia. Així facilita que les persones amb disfàgia o amb dificultats digestives puguin degustar els mateixos plats que en la dieta basal (dieta general per a persones que no requereixen una alimentació especial), ja que el seu sabor és el mateix.

La Residència Vidal i Aunós implementa la dieta texturitzada

Des de finals del 2020, a la Residència i Centre de Dia Mossèn Vidal i Aunós, han implementat la tècnica de la texturització adquirint la maquinària i formant el personal de la cuina per la preparació dels menús del centre. Finalment, aquest darrer mes de setembre, es va fer una presentació-degustació a familiars on es van oferir diversos plats tractats amb la texturitzadora.

Per Marta Zaera, directora del centre “la introducció d’aquesta tècnica de texturització en els menús diaris és un benefici que les persones residents han apreciat des del primer dia. Amb la texturització podem cuidar el sabor i l’aparença visual de l’aliment, afavorint que gaudeixin d’allò que mengen i disminuint els riscos que comporten els problemes de deglució. La dieta texturitzada, sense perdre sabor ni aparença, permet empassar sense mastegar, té la humitat suficient per a evitar que la massa s’enganxi en els interiors de la boca i ens ajuda a millorar el benestar i l’estat nutricional de les persones residents”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.